Sunday, May 9, 2010

SAMBAL PICKLE TUHAU KADAZANDUSUN

"Tuhau" merupakan makanan tradisi suku kaum Kadazandusun di Sabah. Tuhau ini mudah di perolehi di hutan-hutan Sabah. Pokok tuhau mempunyai daun yang berwarna hijau dan sederhana lebar. Cara-cara untuk menyediakan resepi "pickles" tuhau adalah, seperti berikut;

Ramuan-Ramuannya:
1. Umbut tuhau yang segar
2. Udang kering yang segar
3. Limau "kapas" (nipis)
4. Garam dan "MSG" secukup rasa
5. Cili padi
6. Bunga kantan yang segar(digunakan sebagai hiasan)

Caranya penyediaan:
Tuhau dihiris halus atau dan ditumbuk separuh halus. Udang kering ditumbuk bersama dengan tuhau. Selepas itu, masukkan garam, MSG dan cili api ke mangkuk yang berisi dengan tuhau yang telah ditumbuk tadi. Setelah semuanya sebati,simpan dalam mangkuk yang besar. Perahkan limau nipis. Akhir sekali hirislah bunga kantan halus-halus dan gaulkan sekali dalam mangkuk itu. Peramkan sehingga lebih kurang 20 minit sebelum dihidangkan. Paling sesuai ialah bila dihidangkanlah sewaktu masa makan tengah hari dengan ikan panggang atau pun sup ikan segar yang direbus.

Selain dijadikan sebagai "pickles", umbut tuhau boleh juga di campur kepada sup ikan untuk menambah kelazatan sup ikan tadi dan juga untuk menghilangkan bau ikan.

No comments: